Home За дома TV Navigator

Приложение Tivi Navigator

С приложението Tivi Navigator можете да гледате абонаментните ни планове на телевизор, бокс, телефон или таблет с операционна система Android или Android TV *.

Инсталиране

Свали от тук: tivi.apk

Вариант 1 – през компютър и USB памет: На компютър, запишете файла tivi.apk на USB или SD карта. Ако свалянето не започне, натиснете върху линка с десния бутон на мишката и изберете Save link as.

В приемника използвайте файлов мениджър, за да инсталирате приложението от външния носител. Ако приемникът няма файлов мениджър, можете да инсталирате произволен такъв от Google Play Store, например X-plore. Файловият мениджър трябва да има права за инсталиране на приложения от неизвестни източници, а с андроид след версия 11 – и права за достъп до всички файлове, иначе няма да вижда apk файла.

Вариант 2 – през Wi-Fi и телефон: Свалете файла tivi.apk на телефона си. Както на телефона, така и в приемника инсталирайте приложението LocalSend.

Преди да стартирате LocalSend в приемника, дайте му права за инсталиране на приложения от неизвестни източници. Ако пропуснете тази стъпка, после ще ви е нужен файлов мениджър с такива права, за да намерите и инсталирате apk файла.

Свържете приемника и телефона си към една и съща Wi-Fi мрежа, стартирайте LocalSend на двете места, в приемника изберете Receive, а в телефона натиснете Send и изберете файла tivi.apk.

Регистрация като M3U

В меню Account setup / M3U / Access token (или Жетон за достъп) се въвежда MAC адрес, който е регистриран като M3U плейлиста.

Като токен / жетон не могат да се използват MAC адреси,  регистрирани като MAG / STB emulator / MAC portal, но типа на регистрацията може да се смени от оператор. Ако вече използвате M3U плейлиста с друго приложение и ако плейлистата е била например https://pronet.bg/m/11:22:33:44:55:66, то токенът е само 11:22:33:44:55:66

Типът на регистрацията (MAG или M3U) е за всяко едно устройство по отделно и към един абонатен номер (акаунт) може да имате произволна комбинация от устройства и приложения (до 4 екрана на абонат, каквото е общото правило).

Токените не могат да се клонират – всяка инсталация на приложението трябва да има свой собствен токен, който трябва да се пази в тайна, защото ако бъде пуснат на две места, ще работи само последното.

Ако устройството поддържа 4K, добавете “/4K” накрая на токена (например “11:22:33:44:55:66/4K”)

Кратко ръководство

За да се използват всички функции на приложението е достатъчно дистанционно управление с четири стрелки, бутон ОК и бутон Назад. Ако има други бутони – например Меню, цифри за избор на канали, бутони за превъртане и пауза, бутон за предишен или следващ канал и др., най-вероятно също ще работят.

Функциите на основните бутони в режим “цял екран” са:

Стрелка нагоре: показва списъка с канали
Стрелка надолу: показва програмата (списък с предавания) на текущия канал
Стрелка наляво: превключва към предишен канал
Стрелка надясно: превключва към следващ канал
Бутон ОК: показва меню

Същите бутони, но със задържане:

Стрелка нагоре: търсене на канали и предавания (включително гласово, ако дистанционното и устройството го поддържат)
Стрелка надолу: показва последните гледани канали
Стрелка наляво: превъртане назад
Стрелка надясно: превъртане напред
Бутон ОК: меню за канала (програма, избор на звук и субтитри, плейър, добавяне в любими и др.)

Ако имате дистанционно с много бутони, можете да ги препрограмирате. Например ако има бутон Меню, може бутонът ОК да бъде препрограмиран да отваря списъка с каналите, вместо да дублира функциите на Меню. Програмирането на дистанционното се извършва в меню Player.

Настройки

Приложението осъществява връзката с платформата на pronet.bg, но възпроизвеждането на картината, звука и субтитрите е отговорност на хардуера и вграденото в операционната система програмно осигуряване. Ако  имат някакви ограничения или недостатъци, те не могат да бъдат коригирани софтуерно. pronet.bg не гарантира безпроблемна работа на приложението с всякакви устройства. Използвате го на свой риск.

Настройките по подразбиране работят с максимален набор устройства, но все пак може да се наложи да промените някои от тях.

Кодек

Приложението има два вида кодек (COder-DECoder): хардуерен и System Video View. Хардуерният кодек на свой ред има два подвида quality (качество) – Compatibility или Best Match. Избират се в меню Player / Codec.

Препоръчваме да тествате първите няколко канала с Codec / Hardware  + Quality / Best match и ако работят, да оставите тази настройка по подразбиране. Ако не работят – пробвайте System Video View. След това за конкретни канали с бутона OK и меню Parameters може да се наложи да се избере специфичен кодек – например защото каналът не тръгва, накъсва или не се показват субтитрите.

Буфер

Препоръчваме да тествате с различни размери на буфера (Player / Network / Broadcast buffer size). Настройката по подразбиране (by default) работи с най-много устройства. Ако изключите буфера ще ускорите скоростта на превключване на каналите, но някои HD или 4K канали може да започнат насичат и не заради недостиг на скорост, а заради недостиг на памет – някои устройства използват една и съща памет и като буфер за мрежата, и като буфер за декодера.

Език

За да се избира автоматично Български език за аудио и субтитри, в Player / Track language трябва да се въведе “bg”. Могат да се добавят и други езици. Изборът на звук и субтитри за конкретен канал става с дълго натискане на бутон OK. При някои устройства този избор работи само с хардуерен кодек, при други – само със System Video View. Понякога не работи изобщо и се използва езикът на операционната система. В този случай трябва да смените езика на Android да бъде български и да пробвате с кодек System Video View.

Хардуер

В настройките на видеото не е вярно допускането, че колкото повече – толкова по-добре. Най-добро качество се получава тогава, когато параметрите съвпадат точно с тези на източника. Всички телевизии, включително SD, HD и 4K, се излъчват в 50 херца (50 кадъра или 50 полу-кадъра в секунда), с цвят yuv420 / YCbCr420. Не избирайте видео режим Auto или Best, защото устройствата ще предпочетат 60 херца и картината ще насича при хоризонталнно движение на камерата. Ръчно изберете 1080p-50 за HD или 2160p-50 за 4K. Някои устройства ще си намалят вътрешната честотата на кадрите и картината ще започне леко да прескача (примерно при движещи се букви), ако ненужно се избере цвят yuv422 или yuv444.

Поддържани платформи и операционни системи

Приложението Tivi Navigator поддържа само операционни системи Android и Android TV * след версия 6.

* Моля обърнете внимание, че Android TV и Android са различни операционни системи. Масово устройствата без сертификат от Google използват модифицирана версия на свободната операционна система Android, направена да прилича на Android TV, но приложенията, които се свалят от Play Store (ако изобщо има такъв) не са специално селектирани за телевизор (т.е. за работа с дистанционно управление) и може да изискват мишка или симулация на мишка. Android TV е сертифицирана от Google операционна система, която има отделен Play Store с отделни версии на приложенията, специално предназначени за работа на голям екран и с дистанционно. Android TV интегрира мултимедийните приложения, включително Navigator, Youtube, Netflix и др, в основния си екран в т.нар. “канали” и съдържанието им е по-достъпно.

Препоръчваме да избирате устройства, сертифицирани от Google (а в последно време – и от Netflix, защото без този сертификат не възпроизвежда 4K съдържание), но Navigator работи и върху несертифицирани устройства без достъп до Play Store.